چای سرگل :
 بالاترین قسمت گل چای را که به اصلاح رخ چایی می گویند و چای بدست آمده از این قسمت را چای سرگل می گویند. بالاترین درجه از کیفیت و بیشترین قیمت چای ایرانی همین چای سرگل می باشد. به لحاظ کیفیت و رنگ و طعم نسبت به سایر انواع چایی نیز بهترین می باشد.

چای ممتاز :
 چای بدست آمده از قسمت های بالایی برگ چای را چای ممتاز می گویند. شباهت این چای به لحاظ ظاهری بسیار شبیه چای سرگل یا کله مورچه ای می باشد. . بعد از چایی سرگل دومین درجه از کیفیت و مرغوبیت و قیمت در بین چایی ها را چای ممتاز به خود اختصاص داده است.

چای قلم :
چایی که از برگ های  قسمت میانی گل چای بدست می آید را چای قلم یا قلمی می گویند. بسته به اندازه چای ممکن است ریز درشت یا متوسط باشد. شکل ظاهری این چای شبیه قلم می باشد و به همین علت نام این نوع چایی را چای قلم می گویند. به لحاظ درجه بندی کیفیت و عطر و طعم و رنگ نسبت به چای ممتاز پایین تر و از چایی های شکسته و باروتی وضعیت بهتری دارد.

چای شکسته :
قسمت درشت تر برگ چای و چای بدست آمده از قسمت انتهایی برگ های گل چای تبدیل به چای شکسته می شود. برگ چایی های درشت پس از خشک شدن در انبار می بایست در دستگاه های مخصوص که به دستگاه چاقو مشهور هستند شکسته می شوند و به همین دلیل نام این چایی را چای شکسته می گویند.

چای باروتی :
این چای نیز از تکه های ریزتر گل های بالایی و میانی و شکسته شدن برگ های درشت حاصل می شود و ریزتر از چای شکسته می شود و به لحاظ ظاهری نیز شبیه باروت فشنک تفنگ می باشد و به لحاظ کیفیت در درجه چهارم قرار می گیرند.

 

* چای بهاره نیز از دیگر نام های چای ایرانی می باشد که معمولا در نامگذاری اسم چایی شنیده و دیده می شود. این نام به چایی های تولیدی فصل بهار اطلاق می شود. همانطور که می دانید محصول چای شمال در سه فصل بهار و تابستان و پاییز تولید می شود و به محصولاتی که در فصل بهار تولید می شود چای بهاره می گویند.