آموزش طبخ چای شمال

دیر رنگ گرفتن چایی اصیل ایرانی نشانه نامرمرغوب بودن چای طبیعی نیست بلکه این خاصیت ذاتی اغلب گیاهان دارویی با ارزش همچون گل گاوزبان، آویشن و... می باشد.

زود رنگ گرفتن و طعم دار شدن، نشانه مرغوبیت چای نیست بلکه بیانگر افزودنی هایی است که بعضا زیان آور هم می باشند.

ایران با جمعیتی حدود ۱% از جمعیت کل جهان ، حدود ۴ تا ۵ درصد از مصرف کل چای دنیا را به خود اختصاص داده است. هم اکنون حدود ۳۲ هزار هکتار از اراضی شمال کشور که حدود ۹۰ درصد در استان گیلان و حدود ۱۰ درصد در استان مازندران قرار دارد، سطح کل زیر کشت چای کشور را تشکیل می دهند. کاشت و داشت و برداشت چای در نواحی مرکزی و شرقی باغات چای استان گیلان، شغل عمده ساکنان این استان سرسبز را تشکیل می دهد. با وجود کیفیت بالای چای شمال و عاری بودن از هرگونه اسانس و ماده افزودنی و فواید بسیاری که دارد، هنوز جایگاه خود را در سبد خانوار هموطنان عزیزمان پیدا نکرده است.

اموزش طبخ و دم کشردن چای ایرانی

یکی ازدلایل عمده آن شاید، کم حوصلگی و عدم آشنایی کامل نسبت به شیوه اصولی طبخ چای شمال می باشد که نقش تعیین کننده در رنگ و عطر و بو و کیفیت چای دم کشیده دارد. رعایت چند نکته ساده می تواند یک چای خوش رنگ با طعم عالی و کاملا سالم و گوارا را مهمان بزم گرم خانواده ها نماید. ما قصد داریم موارد موثر در آماده نمودن یک قوری چای مطلوب را در اینجا به شرح ذیل بیان می کنیم.

1 : نوع آب مصرفی برای جوشاندن

شاید برخورد کرده باشید،برخی از هموطنان عزیز که به استان گیلان مسافرت می کنند همیشه می گویند ما نیز چای خریداری شده شمال را که در منزل خود (در استان دیگر) طبخ می کنیم هرگز به خوبی و خوشرنگی و خوش طعمی چایی که در گیلان می نوشیم، نیست. یکی ازپاسخ های علت این تفاوت کیفیت را میتوان در جنس آب این دو منطقه نام برد. برای رفع این مشکل پیشنهاد می شود که در صورت امکان از آب معدنی یا آب تصفیه شده برای جوشاندن استفاده نمایید.

2 : جنس قوری

بهتراست برای طبخ چای شمال از قوری چینی استفاده نمایید. در صورت عدم دسترسی به قوری چینی می توانید از قوری استیل نیز استفاده کنید. سعی گردد از قوری های پلاستیکی چای سازها استفاده نشود.

3 : عدم استفاده از چایسازها

دستور طبخ چای ایرانی | آموزش نحوه درست کردن چایی داخلی

اگربه جای چایساز های پلاستیکی ازسماور یا کتری های استیل یا رویی برای جوش آوردن آب استفاده شود،آب جوشیده برای دم کشیده چای ایرانی مرغوبترخواهد بود.


4 : مقدار چای و آب مورد نیاز در قوری



مقدار حجم چای شمال بستگی به تعداد استکان چای مورد نیاز دارد که باید متناسب با آب قوری و اندازه قوری باشد. قوری چای هر چقدرگنجایش بیشترداشته باشد، برای دم کشیدن چای شمال مناسب تر است. برای طبخ چای شمال، باتوجه به نوع چایی خشک،مقدارچایی که برمبنای قاشق غذاخوری درقوری ریخته میشود، متفاوت است ولی حداقل دو قاشق غذاخوری پر، برای تهیه تعداد 3 استکان نوشیدنی  چای لازم است. اگر می خواهید 5 استکان نوشیدنی چای داشته باشید حداقل قاشق 3 قاشق پر، از چای خشک شمال استفاده کنید. در مرحله بعد بین 50 تا 70 درصد از فضای قوری را از آب جوش پرکنید. سپس این قوری را به مدت 10 تا 15 دقیقه درمجاورت گرمای غیرمستقیم قرار دهید. دقت داشته باشید پس از جوش آمدن آب ،چند لحظه صبرکرده تاصدای قل قل جوشیدن آب پایان یابد.

پس از گذشت حدود 15 دقیقه، چای دم کشیده با بوی خاص چایی شمالی همراه خواهد بود که نشاط آوراست.  بهترین زمان مصرف چای، 10 الی 15 دقیقه بعدازدم کشیدن می باشد ولی میتوان در بازه زمانی 1 تا 3 ساعته نیز از چای  دم کشیده شده استفاده نمایید. طریقه شناخت چای اصلی شمال از چای اسانس دار نیز بسیار ساده است. چای شمال بلافاصله باقرارگرفتن درآب جوش سریع رنگ پس نمی دهد و همچنین پس ازدم کشیدن ،رنگ چای شمال تا ساعت ها بدون تغییر باقی مانده وقابل نوشیدن می ماند و کدر نمی شود و این خاصیت منحصربفرد چای ایرانی بدون اسانس یا افزودنی می باشد.البته باتوجه به تغییراتی که در ذائقه افراد دراثر مصرف چای اسانس دار ایجاد شده است، لذابرای طعم دار نمودن چایی اصیل ایرانی، میتوانید ازافزودنی های مطمئن و باارزش دیگری همچون آویشن، دارچین، هل دانه و... درقوری چایی درهنگام دم کشیدن استفاده نمود که نوشیدنی را برای ذایقه افراد مطلوب تر می نماید.